länksida – bloggkatlog

Är melanotan lagligt?

Melanotan före och efterIbland kommer frågan upp på något internetforum - är melanotan lagligt? Det är kanske inte en helt enkel fråga, men det korta svaret är ja - än så länge är innehav av melanotan inte olagligt. För er som inte vet så är melanotan ett ämne som stimulerar kroppens produktion av det naturliga ämnet melanin, som gör att huden blir tåligare mot sol och som gör att man blir enklare och finare brun. Brun utan sol alltså! Melanotan fungerar också, det finns en del mindre biverkningar (leverfläckar brukar vara vanligt) men i överlag så kan man använda melanotan och bli brun utan sol vintertid.

Men varför kan man då fråga sig om produkten är olaglig? Jo, det är nämligen så att det handlar om ett kemiskt ämne som inte är godkänt av Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har till och med utfärdat en varning mot att använda melanotan, men detta är bara på grund av att effekterna av ett långvarigt melanotanbruk inte har undersökts fullt ut, det finns alltså ingen klinisk data om biverkningar på lång sikt. Även om Livsmedelsverket därför avråder från bruk innebär det inte att det är olagligt.

En annan anledning är att melanotan måste injiceras, alltså att man måste ta det med hjälp av en spruta. Eftersom folk i gemen har en tendens att tänka "spruta" = "knark" får folk för sig att melanotan är olagligt, fastän det inte är det.

Melanotan är i nuläget inte narkotikaklassat och det är inte olagligt att inneha eller använda det. Så om du på ett enkelt sätt önskar bli brun utan att spendera många långa timmar i solen eller på solarium (vilket som bekant kan ge hudcancer) så kan det vara värt att testa melanotan. Om du oroar dig över att det är olagligt - skippa oron, det är vid tidpunkten då denna artikel skrivs lagligt.

8 Feb 2014

© 2024 Reflectproject.com. Alla rättigheter förbehållna. by Jake Paul