Behöver du psykoterapi? Hur kan du veta om du mår så pass dåligt att psykoterapi är lösningen? Hur skiljer man på en vanlig svacka som man snart kommer ta sig ut ur utan hjälp utifrån kontra en djup livskris som man behöver hjälp för att klara av?
Det kan vara svårt. Visserligen skulle nog nästan alla i det moderna samhället må bättre av psykoterapi, men om man inte mår riktigt dåligt är man ofta inte beredd att söka upp en psykoterapeut. Ofta brukar man heller inte vilja lägga ut de pengar som det faktiskt kostar så länge som man mår "okej". Tyvärr, måste vi säga, eftersom det ofta är enklare att arbeta proaktivt än när man väl nått en väldigt dålig punkt i tillvaron.
Ett bra riktmärke brukar vara att man kan behöva psykoterapi om man antigen mår dåligt en längre tid, råkat ut för en större kris som man inte lyckas övervinna på egen hand samt om man är långvarigt existensiellt nedstämd - alltså om existensiella frågor inte ger en någon ro, samtidigt som man känner att ens psyke påverkas negativt av att tänka på dessa. Psykoterapi är också bra om man t.ex. långvarigt befinner sig under stor stress.
Om man på allvar ställer sig frågan - jag kanske borde testa psykoterapi? - så innebär det förmodligen att man borde göra just det. I bästa fall kommer du komma fram till att du inte behöver någon terapi och att du mår bra som det är, i värsta fall kommer du gå i psykoterapi och börja må bättre. Det är helt enkelt en så kallad win-win-situation, en situation där du bara kan tjäna på att börja med terapi.
Om du bor i Stockholmsområdet och behöver psykoterapi, besök Stockholmterapi.se!