länksida – bloggkatlog

Dofter och parfymens funktion

parfymMänniskan har alltid dragits till dofter och parfymer av olika slag. En del dofter uppskattas i vissa kulturer samtidigt som folk från andra kulturer kan finna samma dofter frånstötande. Parfym doftar inte heller likadant på alla människor. Detta gör det därför ganska svårt att köpa parfym på nätet. Huden på varje människa har en individuell kemisk sammansättning beroende på våra gener och vår livsstil.

Detta påverkar sammansättningen och mängden av vatten, fettsyror, salter, sockerämnen, proteiner och hår på huden. Detta är alla faktorer som påverkar hur doftämnen i parfymen binder sig till vår hud, och hur de avdunstar. Parfymer består av många olika doftämnen, som har alla har olika styrka och avdunstar efter olika lång tid. När en parfym hamnat på huden, avdunstar doftämnena gradvis och man uppfattar doften.

Då de enskilda doftämnenas avdunstning är beroende på hudtypen, kommer parfymen att avdunsta snabbt på torr hud, då doftämnena inte binds till lika mycket fettsyror som på fet hud. Man brukar dela upp en parfyms doftnoter i tre nivåer, toppnot, hjärtnot och bas. Detta betyder att exempelvis toppnoten i en parfym kommer att ligga kvar längre hos vissa människor än hos andra, vilket gör att samma parfym kan dofta olika.

Samma doft för möss och människa

Forskare vid franska CNRS har vid studier kommit fram till att möss och människor attraheras av samma dofter. En serie olika dofter undersöktes på både människor och möss och forskarna upptäckte att samma dofter attraherade båda parterna likväl som att dofterna som inte uppskattades stämde in på både möss och människor. Möss är på flera sätt både effektivare och billigare i studier jämfört med människor. Har de då åtminstone delvis samma preferenser för dofter som människan kan det visa sig värdefullt för industrin inom kosmetika, parfymmärken och andra skönhetsprodukter. Upptäckten betyder att det genom möss är möjligt att ta reda på vilka dofter människan föredrar.

Dofter påverkar vår uppfattning

Dofter kan påverka både vårat humör och hur vi uppfattas av andra. Studier visar på att doften av rosa grapefrukt gör att kvinnor uppfattas som flera år yngre av män. Detsamma gäller dock inte när män doftar rosa grapefrukt. Några andra av de mest uppskattade dofterna som låg i topp när det gällde mäns uppskattning var lavendel, pumpapaj, munk, svart lakrits och apelsin.

6 Sep 2012

© 2024 Reflectproject.com. Alla rättigheter förbehållna. by Jake Paul