länksida – bloggkatlog

Kvinnligt skönhetsideal

Kvinnans skönhetsideal är något som ständigt förändras, det som vi tycker är vackert idag har inte alltid ansetts vackert. Under vissa epoker har det ansetts fint att vara smal och blek medan det under andra tider har varit större bröst och kurvor som gäller.

Under 1800-talet ansågs det att kvinnan skulle vara kurvig med breda höfter då hennes främsta uppgift var att föda barn. Dock så ändrades det i slutet av detta århundrande då kvinnor istället skulle ha smal midja, dock fortfarande med stora bröst. Under 1920- talet ändrades idealet till att kvinnan skulle ha en så pojkaktig kropp som möjligt, små bröst och smala höfter ansågs fint. En del kvinnor gick så långt att de snörde brösten för att se så platta ut som möjligt. Under 40- och 50- talet blev det återigen populärt med kurvor och kvinnor som Marilyn Monroe sågs som förebilder. Redan tio år senare var det återigen dags för ett smalare ideal och modelen Twiggy fick sitt genombrott. 80-talet innebar genombrottet för den vältränade kvinnan, en tydlig solbränna och kvinnliga muskler blev idealet.

Idagens samhälle är det den sunda kroppen som förespråkas. Kvinnor ska se friska ut och tänka på sin kropp. Det anses inte snyggt att vara överviktig men heller inte för smal. Dock så finns det fortfarande som i alla tider skönhetsideal som skapar komplex för många unga tjejer. Många kändisar och modeller är smala men har stora bröst, en kombination som för många inte är verklighet. Det bör också nämnas att vad som anses smalt igår inte anses smalt idag. Gränserna flyttas ständigt åt det ena eller det andra hållet. Förmodligen kommer vi om tio år återigen se ett annat skönhetsideal då det enda vi vet säkert är att skönhetsidealen aldrig är något bestående.

9 Mar 2012

© 2024 Reflectproject.com. Alla rättigheter förbehållna. by Jake Paul