länksida – bloggkatlog

Lathund för linsanvändare

Acuvue OasysAtt födas med eller utveckla en synnedsättning blir allt vanligare i vårt avlånga land, vilket innebär att antalet invånare i behov av synkorrigerande medel ständigt växer. Linsmarknaden är en av de branscher som utvecklats oerhört mycket under se senaste 15-20 åren, och i takt med att tillverkarna tar fram allt fler sofistikerade och avancerade material har det både blivit enklare, billigare och bekvämare att bära kontaktlinser. Eftersom att det finns en hel uppsjö av linstyper, varumärken, produkter och material kan det ibland vara svårt att som användare hålla reda på likheter och skillnader - men mängden alternativ gör även att du som vill bära kontaktlinser kan göra val som leder till att linserna är så gott som skräddarsydda just för dig.

Nedan följer lite vanliga begrepp som kan vara bra för en linsanvändare att kunna:

Endagslinser - linser som används i enbart en dag innan de byts ut till nya. Populära produkter är bland annat Focus Dailies. Är tillsammans med månadslinser en av de vanligaste linstyperna. Månadslinser - linser som används dagtid, tas ut och rengörs på kvällen och sedan är klara att användas igen dagen efter. Processen upprepas i ca 30 dagar innan linserna byts ut helt. Populära produkter är bland annat Acuvue Oasys. Dygnet-runt-linser - linser som är tillverkade av materialet silikonhydrogel och kan bäras dygnet runt (du kan alltså sova med dem) i upp till 30 dagar i sträck för att sedan bytas ut helt.

Toriska linser - linser för dig med astigmatism, alltså olika typer av brytningsfel. Bifokala linser - linser för dig med presbyopi, alltså ålderssynthet, och har dåligt närseende.

Linsrecept - ett recept du får hos optikern som innehåller parametrarna för vilken baskurva (BC), diamater (DIA) och styrka (+ respektive -) du skall ha på dina linser för bästa synskärpa.

Linsvätska - nödvändigt för linser som måste rengöras, alltså månadslinser och veckolinser. Linsvätska används både för rengöring och förvaring, men det finns även varianter som passar för båda delarna. Vissa linsmaterial är endast kompatibla med vissa typer av linsvätska, så innan du köper linsvätska bör du försäkra dig om vilken produkt som passar just dina linser.

Linsetui - en liten ask som du fyller med linsvätska för att förvara linserna i under nätterna eller när de inte används.

Vilken typ av linser man väljer att använda kan ha både med bekvämlighet och livsstil att göra - använder du bara linser lite då och då kan det vara bättre att köpa endagslinser medan du som använder linser till vardags kanske föredrar månadslinser eller dygnet-runt-linser. Med hjälp av en optiker kan du prova ut vilka linser som passar allra bäst för din livsstil, därefter kan du vända dig till en nätbutik för att köpa linser till allra bäst pris.

31 Jan 2012

© 2024 Reflectproject.com. Alla rättigheter förbehållna. by Jake Paul