länksida – bloggkatlog

När behöver man en kondensavfuktare?

kondensavfuktareAvfuktare används generellt för två syften – för att minska ånghalten i luften eller för att minska den relativa luftfuktigheten. Om du av någon anledning har för hög luftfuktighet i hemmet, eller lagret, arbetsplatsen eller var som helst, är det en bra idé att använda en avfuktare. För hög luftfuktighet kan nämligen ge upphov till en rad hälsoproblem, särskilt för mindre barn.

Det finns två typer av avfuktare – kondensationsavfuktare (kondensavfuktare i vardagligt tal) och sorptionsavfuktare. Sorptionsavfuktare passar bäst i kalla utrymmen, då kondensavfuktare inte fungerar om temperaturen är under +12 grader. För de allra flesta privatpersoner passar alltså kondensavfuktare bättre. Har man t.ex. för hög luftfuktighet i hemmet, torkrummet eller badrummet finns det ingen som helst anledning att köpa en sorptionsavfuktare (som brukar vara mycket dyrare än en kondensavfuktare) – det räcker gott och väl med en vanlig kondensavfuktare.

En kondensavfuktare fungerar på liknande sätt som ett kylskåp – det har ett kylrör eller kylelement som luften går igenom, varpå ångan delvis kondenserar och rinner undan. Det är generellt sett enkelt att göra sig av med det överflödiga vattnet som sugits ur luften.

Kondensavfuktare brukar ha en livslängd på ca 8-15 år, medan sorptionsavfuktare ofta har en livslängd som överstiger 20 år. Detta på grund av att kondensavfuktaren har fler rörliga delar. Dock är det mycket billigare med en kondensavfuktare så om det inte handlar om ett kylrum eller dylikt finns ingen anledning att köpa en sorptionsavfuktare.

7 Mar 2012

© 2024 Reflectproject.com. Alla rättigheter förbehållna. by Jake Paul