länksida – bloggkatlog

Om canvas

CanvasCanvas (eller kanvas) är ett oerhört tåligt tygmaterial, som bland annat används för tillverkning av segel och markiser. Canvas är också något som används av konstnärer, särskilt oljemålningar brukar utföras just på canvasdukar. På senare år har även fotografitryck på canvas blivit populärt, alltså att man trycker upp sina bilder på canvas.

Canvas har funnits under många århundraden, och en av de äldsta överlevande canvasmålningarna är daterad så långt bak som 1410. Det var dock först under 1500-talet (Italien) och 1600-talet (norra Europa) som canvas blev riktigt populärt bland konstnärer.

Under denna tid tillverkades canvasdukarna av lin, som passar oerhört bra för just oljefärger. Även om canvas tillverkad i bomull blivit populär sedan början av 1900-talet föredrar många professionella målare, särskilt sådana som jobbar med olja, canvasdukar av lin, som är ett mer kvalitativt material.

Det finns olika typer av canvas och olika förberedelser som målarna gör för att få duken att passa dem perfekt. Man kan också, som tidigare nämnts, trycka bilder på canvas, något som gör att semesterfoto får en helt annan dimension.

Om man är intresserad av att trycka upp sina bilder på canvasduk görs detta lämpligast online, men om du är sugen på att prova på oljemålning, besök din lokala butik som säljer konstnärstillbehör – där kommer du även få goda tips och råd som kan hjälpa dig på vägen.

9 Oct 2013

© 2024 Reflectproject.com. Alla rättigheter förbehållna. by Jake Paul