länksida – bloggkatlog

Vad behandlar en naprapat?

Gå till någon som kan

Som patient hos en naprapat kan du få hjälp med väldigt mycket. Det är inte så som när du går till en läkare och den är specialiserad på hals eller axlar, utan en naprapat är specialiserad på smärta som kommer från kroppens muskler, leder eller nerver, och hur man bäst behandlar dessa. Inre organ får andra medicinare ta hand om, men naprapater har utbildning i att diagnosticera när du kan ha fel på njurar, hjärta eller andra organ.

Finns det specialister i Uppsala?

Det finns ett bra talesätt som man mycket väl kan applicera: med alternativa behandlingsmetoder är det som att stå och se vattnet flyta nedströms och det kommer en död fisk. Du plockar upp den döda fisken, men det kommer hela tiden nya. Detta är att gå på massage och andra behandlingar som hjälper för stunden. Tänk dig istället en naprapatbehandling som att du går uppströms för att ta reda på varför fiskarna dör, och åtgärda på stället så att inga fler fiskar dör. Detta är samma sak som att du blir smärtfri, inte bara idag, utan för en lång tid framöver, genom att gå till specialister som finns tillhands, till exempel en naprapat i Uppsala. Vanliga saker som människor söker en specialist för är huvudvärk, ont i knän, höfter, rygg, fötter och generell stelhet. Genom att naprapaten tittar på dig som en person och hur du lever ditt liv och inte bara vad du har ont så kan det hända att han eller hon hittar saker som du inte ens visste om fanns där, eller hade glömt bort.

Du kan inte alltid få behandling

I de allra flesta fall så kan du behandling i Uppsala, men ibland så har du skador som bäst behandlas av annan specialist som finns i Stockholm. Exempel på sjukdomar som inte en naprapat kan hjälp dig med är benskörhet, cancersjukdomar eller reumatologiska sjukdomar. I de flesta fall går det bra att få naprapatisk behandling men vid vissa sjukdomar bör man inte behandlas. Exempel på sådana sjukdomar är benskörhet och vissa typer av cancersjukdomar eller reumatiska sjukdomar. Vissa receptbelagda mediciner gör att du inte kan få all behandling av en naprapat, till exempel stötvågsbehandling och blodförtunnande preparat, men andra behandlingsmetoder kan du äta vilka mediciner du vill utan det påverkar din medicinering. Medicinsk laser är en sådan typ av behandling som få inte kan bli behandlade med. Därför är det viktigt att du fyller i alla mediciner du tar, oavsett orsak, när du besöker en naprapat för första gången. Om du inte berättar allt för terapeuten första gången så kan du inte heller räkna med att få all den hjälp du behöver. Det är till slut terapeuten som avgör huruvida han kan behandla dig eller inte.

Gravida och barn kan också få behandling

Du som är gravid behöver heller inte orolig för att gå på behandling. Under de första 12 veckorna är behandlingarna alltid mycket skonsamma för att inte orsaka några eventuella bekymmer med graviditeten. Du kan alltid bli behandlad som gravid, oavsett vilken månad du är i, genom att använda någon av de behandlingsmetoder som ingår i naprapatin. Ju längre in i graviditeten du kommer desto svårare blir det att ligga på mage. En del naprapater har en behandlingsbänk med hål för magen, vilket gör att du kan ligga där medan du behandlas, annars kan du ligga på sidan och bli behandlad på detta sätt.

De behandlar ofta barn i samband med idrottsskador och andra relaterade besvär. Det är föräldrarna som tar kontakt för att få behandling, och all behandling sker i fullständigt samråd med den behandlande naprapaten i Uppsala och den skiljer sig åt något beroende på förutsättningarna hos barnet och dess ålder.

18 Feb 2013

© 2024 Reflectproject.com. Alla rättigheter förbehållna. by Jake Paul